دانستنی هاعمومیویژه

دانستنی های جالب در مورد سگ وحشی آفریقایی

عکس سگ های وحشی آفریقاییعکس سگ های وحشی آفریقایی

مشخصات ظاهری | خصوصیات رفتاری | محل زندگی | غذا | دشمن | زاد و ولد | طول عمر | خطر انقراض | حقایق جالب

سگ وحشی آفریقایی یکی از گونه های مشهور سگ سانان با ظاهری منحصر به فرد و ویژگی های رفتاری متمایز است که در سراسر آفریقای سیاه زندگی می کند.

این حیوان که به نام سگ شکاری کیپ یا سگ نقاشی شده (به دلیل ظاهر متمایز آن) شناخته شده فوق العاده اجتماعی است و ظاهر خال دار زیبایی دارد که به راحتی از سایر نژادهای سگ قابل تشخیص است.

در ادامه قصد داریم درباره سگ وحشی آفریقایی و سبک زندگی و خصوصیات ظاهری این حیوان صحبت کنیم، با همراه باشید.

مشخصات ظاهری سگ وحشی آفریقایی

سگ وحشی آفریقایی اندازه متوسط دارد و بارزترین ویژگی ظاهری اش خز خال دار به رنگ های مختلف قرمز، سیاه، سفید، قهوه ای و زرد است که الگوی آن در هر سگ منحصر به فرد می باشد. به نظر می رسد این رنگ و ظاهر خال دار می تواند نقش خوبی در استتار سگ با محیط اطرافش داشته باشد.

این گونه سگ گوش های بزرگ، پوزه و پاهای بلند دارد که روی هر یک 4 انگشت دیده می شود. این مورد یکی از بزرگ ترین تفاوت های سگ وحشی آفریقایی با سایر گونه ها است زیرا سگ های دیگر 5 انگشت در هر پا دارند.

ویژگی دیگر این حیوان، معده بزرگ و روده طولانی است که به جذب هر چه بیشتر رطوبت از مواد غذایی مصرفی اش کمک می کند.

خصوصیات رفتاری

سگ وحشی آفریقایی حیوانی بسیار اجتماعی است که در گله های بین 10 تا 30 عضو زندگی می کند. در این گله ها سیستم دقیق طبقاتی وجود دارد و گله توسط سگ ماده غالب رهبری می شود.

این گونه اجتماعی ترین نژاد سگ در دنیا است که همه کارهایش از شکار و تقسیم غذا گرفته تا کمک به اعضای بیمار گله و تربیت بچه ها را به صورت گروهی انجام می دهد.

سگ های وحشی آفریقایی از طریق لمس کردن، حرکات و صدا با هم ارتباط برقرار می کنند و ارتباط بین اعضای گله به طرز باورنکردنی صمیمی است. آن ها قبل از شکار برای لیسیدن یکدیگر دور هم جمع می شوند در حالی که دم خود را تکان داده و صداهای بلند ایجاد می کنند.

این حیوان اغلب هنگام سحر و غروب آفتاب فعالیت می کند.

محل زندگی

سگ های وحشی آفریقایی به طور طبیعی در بیابان ها، دشت های باز و ساوانه های خشک آفریقای سیاه پرسه می زنند. اگرچه امروزه دامنه زیستگاهی این حیوان در این نواحی به سرعت در حال کاهش است.

به نظر می رسد این سگ در طول تاریخ در تقریبا 40 کشور مختلف قاره آفریقا زندگی می کرده در حالی که امروزه به 10 تا 25 کشور محدود شده است. در حال حاضر پارک های ملی جنوب آفریقا، به خصوص بوتسوانا و زیمبابوه، بیشترین جمعیت سگ وحشی آفریقایی را در خود جای داده اند.

این حیوان برای زندگی گله ای به مناطق وسیعی نیاز دارد و از آن جا دامنه زیستگاهی اش به سرعت در حال کاهش است، اندازه گله ها نیز کمتر از گذشته شده اند.

غذای سگ وحشی آفریقایی

سگ وحشی آفریقایی از شکارچیان گوشتخوار و فرصت طلب است که به صورت گله ای در دشت های آفریقا به شکار حیوانات بزرگ تر از خودش می پردازد.

این حیوان در درجه اول به سراغ پستانداران بزرگ مانند گراز و گونه های مختلف شاخ درازان می رود و رژیم غذایی خود را با خوردن جوندگان، مارمولک ها، پرندگان و حشرات تکمیل می کند، اگرچه به شکار گیاهخواران بسیار بزرگ تری همچون کل یال دار که به دلیل بیماری یا جراحت آسیب پذیر شده اند نیز شهرت دارد.

طعمه ها معمولا بسیار سریع تر از سگ می دوند و تعقیب و گریز آن ها می تواند کیلومترها ادامه داشته باشد، با این حال سگ وحشی به دلیل استقامت و همچنین توانایی حفظ سرعت خود در طولانی مدت در اکثر موارد موفق عمل می کند.

به علاوه شکار گله ای کمک می کند تا سگ ها بتوانند به راحتی طعمه خود را در گوشه ای گیر بیندازد.

دشمن

سگ وحشی آفریقایی به دلیل زندگی گله ای و همچنین هیکل نسبتا بزرگ و طبیعت غالب خود، دشمنان بسیار کمی در زیستگاه های بومی خود دارد. از جمله دشمنان این حیوان می توان به شیرها و کفتارها اشاره کرد که سگ های جدا افتاده از گله را شکار می کنند.

یکی از بزرگ ترین تهدیدها برای سگ وحشی آفریقایی کشاورزانی هستند که از ترس شکار دام های خود توسط این گونه سگ، آن ها را از بین می برند.

به علاوه کاهش شدید زیستگاه های طبیعی باعث کوچک تر شدن گله ها در نواحی بومی شده است، در حال حاضر این حیوان بیشتر در پارک های ملی زندگی می کند.

زاد و ولد

در گله های سگ وحشی آفریقایی معمولا تنها یک جفت تولید مثل می کنند که سگ نر و ماده غالب محسوب می شوند. دوره بارداری سگ ماده حدود 70 روز است و در هر زایمان بین 2 تا 20 توله سگ به دنیا می آورد.

در هفته های اول بعد از زایمان، مادر کنار توله هایش می ماند و سایر اعضای گله برای آن ها غذا فراهم می کنند. توله سگ ها بین 2 تا 3 ماهگی از لانه بیرون می آیند در حالی که همچنان کل گله از آن ها مراقبت می کنند تا زمانی که به اندازه کافی بزرگ شده و استقلال پیدا کنند.

سگ های ماده بعد از بلوغ گله را ترک کرده تا به گله دیگری ملحق شده یا خود یک گله جدید به راه بیندازند.

به نظر می رسد هر چقدر توله ها مراقبت بیشتری دریافت کنند احتمال زنده ماندن آن ها بیشتر خواهد بود.

طول عمر

سگ وحشی آفریقایی می تواند بین 10 تا 13 سال عمر کند.

خطر انقراض

در حال حاضر سگ وحشی آفریقایی در فهرست گونه های در معرض انقراض قرار گرفته زیرا تعداد این حیوان به خصوص در سال های اخیر به سرعت در حال کاهش است.

به نظر می رسد امروزه کمتر از 5 هزار سگ در آفریقای سیاه زندگی می کنند و تعداد آن ها روز به روز کمتر می شود. از جمله عوامل دخیل در این مسئله می توان به شکار این حیوان توسط انسان ها، از بین رفتن زیستگاه و آسیب پذیر بودن آن ها نسبت به شیوع بیماری توسط دام ها اشاره کرد.

حقایق جالب

  • سگ وحشی آفریقایی می تواند با سرعت 72 کیلومتر در ساعت بدود
  • هیچ دو سگ دارای طرح یکسان روی خز خود نیستند
  • گوش های بزرگ و گرد این سگ مانند دیش های ماهواره می چرخد تا صداهای ضعیف را از فاصله دور تشخیص دهد
  • در دوره های کمبود غذا، سگ های بزرگسال کمتر غذا می خورند تا توله های گروه به اندازه کافی تغذیه شوند. این مسئله به تدریج باعث سوء تغذیه آن ها می شود، به همین دلیل سگ هایی که در گله های با توله های بیشتر زندگی می کنند معمولا عمر کوتاه تری نسبت به سایرین دارند
  • سگ وحشی آفریقایی با موفقیت 80 درصدی در شکارهایش یکی از موفق ترین شکارچیان حیات وحش در آفریقا محسوب می شود، جالب است بدانید شیر تنها حدود 30 درصد موارد در شکارش موفق عمل می کند
  • هر گله حدود 1500 کیلومتر مربع به خود اختصاص می دهد، بنابراین مثلا ناحیه ای به بزرگی لندن که 7.5 میلیون نفر در آن زندگی می کنند تنها می تواند یک یا دو گله را در خود جای دهد!
  • بر خلاف بسیاری از گونه های دیگر، سگ نر بعد از بلوغ در گله مانده و سگ ماده از گله جدا می شود
  • تغذیه توله سگ هایی که به اندازه کافی بزرگ شده اند تا غذای جامد بخورند حتی از تغذیه نر و ماده غالب گله نیز مهم تر است
  • سگ وحشی آفریقایی زمانی آفت محسوب می شد اما امروزه در زیمبابوه به نماد غرور تبدیل شده و به لطف تلاش های محلی و سازمانی های مردمی، جمعیت آن در این ناحیه طی سال های اخیر دو برابر شده است
  • این سگ در شکار کردن به شدت باهوش عمل می کند. به این صورت که هنگام تعقیب طعمه، تعدادی از سگ ها با سرعت بیشتر و بقیه آرام تر می دوند تا زمانی که سگ های نزدیک به طعمه خسته شدند گروه بعدی جای آن ها را می گیرد
  • این حیوان در تقسیم کردن شکار با هم گله ای هایش (حتی سگ هایی که در شکار شرکت نداشته اند) درگیر نمی شود
  • روده بزرگ و دراز سگ وحشی آفریقایی باعث شده یک سیستم گوارشی کارآمد برای جذب هر چه بیشتر رطوبت از غذای خود داشته باشد که به این حیوان توانایی خوبی برای زندگی در شرایط آب و هوایی خشک داده است زیرا می تواند مدت زمان طولانی بدون نیاز به نوشیدن آب زندگی کند

منبع: a-z-animals

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

2 × چهار =

دکمه بازگشت به بالا